Vodič za kupovinu klima uređaja

Koje god da je doba godine i kakvo je god vrijeme napolju - uvijek je pravo za kupovinu klima uređaja. Međutim, ne razumiju se svi u klima uređaje i ne znaju na koji način da odaberu klimu koja će im najviše odgovarati. Zato smo mi tu, da sa nama kroz par koraka naučite na šta da obratite pažnju pri kupovini klima uređaja. :) 
Kod izbora klima uređaja, prije svega, obratite pažnju na: veličinu prostorije, termičku izolaciju, površinu koju zauzimaju prozori, broj sunčanih dana u toku godine (ne postavljajte spoljašnju jedinicu dikretno na sunce) i energetsku klasu samog uređaja..
A, kada ste već u radnji i pokušavate da odlučite između nekoliko modela, pratite iduće korake:

1.Kapacitet klime: Kapacitet klima uređaja se mjeri u Btu (Britanska termalna jedinica) jedinici mjere. Jedan Btu iznosi 1055 Džula i u pitanju je količina energije koja je potrebna za hlađenje ili zagrijavanje jedne funte vode (0.45 litara) za jedan stepen Farenhajta. Za lakši odabir kapaciteta klime navešćemo konkretne primjere, pa po veličini prostorije kojoj je potrebno grijanje/hlađenje štrikirajte i taj uslov:
•    Prostorija od 20-35 metara kvadratnih – klima kapaciteta 9000 Btu
•    Prostorija od 35-60 metara kvadratnih – klima kapaciteta 12000 Btu
•    Prostorija od 60-80 metara kvadratnih – klima kapaciteta 18000 Btu
•    Prostorija od 80-110 metara kvadratnih – klima kapaciteta 24000 Btu

2. Filteri: Filteri u klima uređajima imaju više tipova i namjena. Između ostalog oni pročišćavaju vazduh i sakupljaju prašinu, dok kod nekih modela filteri mogu uništavati bakterije i pročišćavati vazduh od raznih mirisa. Pranje filtera se obavlja pod mlazom vode ili usisavanjem prašine. Preporučljivo je sami da naučite da izvadite i operete vaš filter na klima uređaju. 
Na šta obratiti pažnju ? Jonizator! Vodopadi, šume i ostala mjesta gdje postoji dovoljna količina aniona pruža osjećaj svježine. Prednosti jonizatora u klima uređaju je mogućnost stvaranja prirodnog i osvježavajućeg zraka u vašem domu. Anioni u vazduhu smanjuju stres, pomažu metabolizmu, stimulišu cirkulaciju, poboljšavaju funkciju pluća i sprječavaju bolesti pluća poput astme.

3. Inverter klime - obratite pažnju na ove klime, sa novom tehnologijom koje štede struju i pružaju ujednačenu temperaturu i veći konfor u prostoru. Ove klime su tiše i rade na temperaturama do -15 stepeni. Takođe, inverter klime imaju bolju energetsku klasu u odnosu na standardne on/off klime. Dakle - smanjena potrošnja električne energije, duži vijek trajanja proizvoda i smanjeni troškovi održavanja i servisiranja. Idealno!

4. Energetska klasa: Energetska klasa/efikasnost se određuje koeficijentom hlađenja EER i grijanja COP, odnosno novim sezonskim SEER i SCOP. Tako se dobija energetska klasa koja direktno utiče na potrošnju struje. - Što je EER/COP veći, veća je energetska efikasnost i dobija se više rashladne, odnosno toplotne energije. U tom pogledu najbolje su “Inverter” klime koje imaju visoku energetsku efikasnost čime se štedi i do 40% u odnosu na neinverterske tradicionalne modele. Prema pomenutim koeficijentima COP i EER (energetske klase od A do G), odnosno novim sezonskim SEER i SCOP (energetske klase od A+++ do G) se direktno utiče na potrošnju električne energije ('potrošnja struje'). Zaključak ovog koraka je da obavezno obratite pažnju na energetsku klasu – što je visočija klasa ušteda struje je veća.

5. Nakon kupovine odgovarajućeg uređaja, trebalo bi voditi računa i o mjestu montaže kako bi se postigla maksimalna efikasnost uređaja. Klima treba da stoji u dijelu prostorije gdje će najmanje smetati strujanje vazduha.
O mjestu ugradnje konsultujte se s registrovanim servisom, jer nestručnom ugradnjom može doći do oštećenja uređaja ili instalacije što automatski znači da garancija više ne važi. Kućne split sisteme je najvažnije redovno servisirati prema prema savjetima proizvođača, najčešće jednom godišnje kada se pored redovnog pranja filtera i kućišta, proverava pritisak gasa i cjelokupna funkcionalnost uređaja. Pranje filtera i osnovno čišćenje možete i sami.