Telefoni-fiksni

Prikazano 1-8 od 8 rezultata

Stoni telefoni, kako žični tako i bežični, imaju bogatu istoriju koja seže unazad više od jednog vijeka.

Žični stoni telefoni prvi su se pojavili u drugoj polovini 19. veka. Pioniri telekomunikacija poput Alexandra Grahama Bella, Thomasa Edisona i drugih doprineli su razvoju ovih uređaja.

Prvi komercijalno dostupni modeli stonih telefona bili su prilično jednostavni, sa rotacionim brojčanikom za biranje brojeva i ručicom za prenos zvuka.

U prvim decenijama 20. veka, stoni telefoni postali su sveprisutni u domaćinstvima i poslovnim prostorijama. Razvoj telefonske infrastrukture i tehnologije omogućio je širenje telefonskih mreža i poboljšanje kvaliteta veze.

Bežični stoni telefoni postali su dostupni širem tržištu tokom 20. veka, posebno sa razvojem DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications) tehnologije. Ovi uređaji omogućavaju korisnicima veću fleksibilnost u kretanju unutar doma ili kancelarije, jer nisu vezani za žičnu infrastrukturu.

Sa razvojem mobilne telefonije u drugoj polovini 20. veka, stoni telefoni postepeno su izgubili popularnost u privatnim domaćinstvima, ali su i dalje ostali važan dio poslovnih okruženja i javnih institucija.

Danas, stoni telefoni, kako žični tako i bežični, i dalje se koriste širom svijeta. Dok se tradicionalni žični telefoni i dalje mogu naći u mnogim domovima i kancelarijama, bežični modeli su postali sve popularniji zbog svoje praktičnosti i mobilnosti. Uz to, napredne funkcije kao što su bežično povezivanje sa pametnim telefonima, zvučnici visokog kvaliteta i integrisani ekran olakšavaju komunikaciju i upotrebu ovih uređaja.