Google Chromecast 2 neograničena zabava

STREAM ON!

Mnogo smo puta do sada čuli pitanje: "A što je to Chromecast?" Mnogi i dalje nisu upoznati s tom malom stvarčicom koja je oduševila ljude širom svijeta. 

Najjednostavnije rečeno, Google Chromecast pretvara svaki televizor u SMART televizor. Sve što vam je potrebno je HDMI ulaz na televizoru. 

Google Chromecast 2 je uređaj za stream media datoteka koji se uključuje u HDMI port vašeg televizora ili nekog drugog uređaja. To vam omogućava da jednostavno koristite vaše mobilne uređaje i druge televizore da prebacite sliku omiljenih filmova, muzike ili igrica. Chromecast radi sa iPhone®, iPad®, Android mobilnim telefonima kao i tabletima, Mac® i Windows® laptop računarima.

Riječ je o Google proizvodu namijenjenom strimovanju online i "offline" multimedije na vaš televizor - pričamo o Chromecast-u. Prilično jeftino rešenje da vaš "običan" televizor učinite pametnim, ali šta on sve nudi? Ukratko - nudi jednostavan način da iskoristite vaš Android uređaj kao daljinski i kontrolišete muziku, serije ili filmove direktno iz vaše fotelje. Podržani su Google servisi kao što su YouTube, Play Movies, Play Music, ali takođe i Plex media server i ostali.
 
Kako instalirati Google Chromecast?
Početak rada s Google Chromecastom neopisivo je jednostavan, brz i lagan. Kao što smo već rekli, potrebni su vam samo Chromecast i HDMI ulaz na televizoru. Uključite jednu stranu kabla u Chromecast, drugu u izvor struje i Chromecast umetnite u HDMI ulaz na televizoru.
 
Prije samog korišćenja potrebno je učiniti još samo par stvari:
Pronaći adekvatan TV input (HDMI u koji je Chromecast uključen)
Skinuti i pokrenuti Chromecast aplikaciju (Android ili iOS)
Ako Chromecastom upravljate putem Chromea, potrebna vam je Google Cast ekstenzija

 

Kako upravljati Chromecastom?
Nakon što ste skinuli jednu od dostupnih Cast aplikacija, sadržaj koji možete reprodukovati prikazaće malenu Chromecast ikonu koju je potrebno kliknuti i sadržaj će se prikazati na televizoru. Cijelim sistemom upravljate putem svog smartphone-a ili laptop računara koji služi kao daljinski upravljač.
Posebno će vas oduševiti 'streaming' popularnih servisa poput Netflix-a ili Youtube-a. Isto tako svi audio i video sadržaji koji se nalaze na Google Play-u mogu se putem Chromecasta prikazivati na vašem velikom ekranu. Ali uzmite u obzir kako sadržaji s iTunes-a ili Amazon-a neće biti reprodukovani putem Google Casta. 
 
Kako radi Chromecast?
Nakon što ste odradili sve gore navedene potrebne stvari, Google Chromecast morate povezati s vašom bežičnom internet vezom. Po pitanju brzine, Chromecast nema velikih zahtjeva. Ako vam Youtube ili neki drugi sadržaj radi na laptopu ili smartphone-u, tako će vam raditi i Chromecast.
Kada putem svog uređaja Chromecastu zadate šta želite gledati, on taj isti sadržaj pronalazi na internetu i 'stream-a' ga na vaš TV direktno sa izvora. Na taj način uticaj na potrošnju baterije laptop računara ili mobilnog telefona je minimalan. Naravno u slučaju da radite 'mirroring', odnosno sadržaj sa svog uređaja jednostavno reprodukujete na TV, u tom slučaju Chromecast apsolutno zavisi od izvora sadržaja.