eSim – početak nove ere

SIM kartica je maleni čip na kojem su zapisani podaci po kojima vas mobilni operater prepoznaje kao jedinstvenog korisnika i na našim prostorima još uvijek je široko rasprostranjena njena upotreba. Ono što u svijetu nije novost, a polako dolazi i steći će veliku popularnost jeste eSim kartica.
 
eSIM ili ‘embedded SIM’  tj u bukvalnom prevodu ugrađena sim kartica, što u suštini i jeste, sledeća je velika stvar koja će promijeniti mobilnu telefoniju. Funkcioniše kao klasična plastična SIM kartica, samo nema fizičke kartice. Sve je digitalno tj. elektronski i samim tim eSIM donosi značajno mnogo novih mogućnosti, posebno u sferi međusobno povezanih uređaja po principu Internet of Things. Da uprostimo priču – ubuduće će mobilni telefoni dolaziti sa već ugrađenim SIM čipovima. Ono što te čipove razlikuje je to što se oni ne mijenjaju onog momenta kada želite da promijenite broj (mijenja se mrežni profil).
 
 
Osim mobilnih telefona, uređaji koji su podržali ovu novu tehnologiju su pametni satovi, što je i logično. Ipak pametni satovi treba da budu kompaktni i u isto vrijeme 4G povezivi, a to upravo obezbjeđuje eSIM. Pošto su pametni satovi malih dimenzija, svaki milimetar je bitan. Adapter za Nano SIM karticu je prevelik za pametan sat, pa je eSIM idealno rešenje.
Neki od modela mobilnih telefona koji podržavaju eSim su Apple iPhone 11 Pro Max, Apple iPhone 11 Pro, Apple iPhone 11, Apple iPhone XS Max, Apple iPhone XS, Apple iPhone XR.
Pametni satovi, koji podržavaju eSIM su Samsung Galaxy Watch Active2, Samsung Galaxy Watch Active, Samsung Galaxy Watch, Samsung Gear S2 i Gear S3 verzije sa 3G ili LTE podrškom, Huawei Watch, Huawei Watch 2 i sve verzije Apple Watch Series 2 do Apple Watch Series 5.
 
 
Kako eSIM funkcioniše? Vrlo jednostavno! U podešavanjima uređaja je moguće izabrati željenog provajdera, preuzeti njegov profil i sačuvati ga preko postojećeg pa tek onda započeti sa korišćnjem usluga. Naravno, svaki mrežni profil koji budete posjedovali će imati posebnu lozinku kojom odobravate određene aktivnosti kao što je recimo zamjena broja telefona.  Još jedan način da se započne sa korišćenjem eSIM kartice je skeniranjem posebnog koda kamerom telefona koji se dobija uz potpisani ugovor sa mrežnim operaterom. Kada korisnik želi da promijeni operatera, potrebno je samo da zatraži novi SIM profil od drugog mobilnog operatera i on će biti upisan u čip, a stari biti obrisan. Sve je to veoma jednostavno za korisnika, sve se završava u nekoliko koraka.
Dakle, uz eSim možeš da koristiš usluge različitih operatera u jednom telefonu i možeš da imaš poslovni i privatni broj u jednom telefonu.
 
Sigurnost je svakako važna pa je eSIM i po tom pitanju vrlo pametno osmišljen. Kada izgubite telefon, osoba koja ga je pronašla vrlo lako može da ga zadrži jer zna da može da zamijeni SIM kartice i nastavi sa njegovim korišćenjem. To kod eSIM kompatabilnih uređaja neće biti moguće. Nije moguće koristiti neki drugi broj sve dok se ne “instalira” drugi. A da bi se instalirao drugi potrebno je znati lozinku starog broja tj. broja koji je već u telefonu.
Roming? Možda i najveća prednost ove tehnologije je što možeš da mijenjaš operatera u inostranstvu, a da zadržiš svoj broj. Dakle, pređeš granicu, izaberečš nekog operatera iz te države u par poteza, ostane ti tvoj broj i više nisi u romingu.
 
Iako eSim tehnologija i upotreba ovih kartica kod nas još uvijek nije zaživjela, neka istraživanja koja se odnose na uređaje koji sadrže eSIM čipove predviđaju da će ih do 2025. godine na tržištu biti dvije milijarde.