Ajkula je stigla u grad!

Dominacija počinje

Black Shark Technology, kineska kompanija postaje dio Mi ekosistema zahvaljujući saradnji koja je donijela na tržište izuzetno moćan smart telefon namijenjen gejmerima! Xiaomi-ev Black Shark u moru smart telefona koji liče jedan na drugog, nudi nešto drugačije što je jedan od njegovih najvećih aduta i jako cool faktor (kad je dizajn u pitanju). 

Xiaomi Black Shark donosi primjetno agresivan gejmerski dizaj karakterične crno-zelene kombinacije boja. Aluminijsko kućište ovog smartfona održava čvrstu liniju. Relativno je tanko i dobre veličine (161,6 x 75,4 x 9,25 mm). Na pozadini telefona u središtu se nalazi "S" (Shark) logotip. Svijetli kada pokrenete uređaj, ili kad vam stiže poruka ili poziv.

 

 

Šta je gejmerski telefon bez dobrog hardvera?

Osim impozantnog dizajna, Xiaomi Black Shark donosi i donekle modifikovan hardver u odnosu na klasične smart telefone. Hardverska osnova je Snapdragon 845 čipset. Ima osam Kryo 385 CPU jezgri (4 x 2,8 GHz + 4 x 1,8 na GHz). Integrisan je Adreno 630 grafički procesor na 710 MHz, 8 GB LPDDR4 dvokanalnog RAM-a i 128 GB UFS 2.1 interne flash memorije.

Pored činjenice da ga pokreće trenutno najjači procesor na tržištu – Qualcomm Snapdragon 845, ono što ga čini posebnim je specijalno multi-stage vodeno hlađenje, koje procesoru, prema tvrdnjama kompanije, obara temperaturu za čak 8 stepeni u odnosu na klasična rešenja. Kako ne bi došlo do znatnog smanjenja brzine procesora (zbog propusta ciklusa) pod maksimalnim opterećenjem, proizvođač je problem riješio rashladnom tečnošću i podlogom od legure bakra i nano-kompozitnog grafita.

 

 

Displej dijagonale 5,99 inča i FullHD+ rezolucije (2.160 x 1.080 piksela), gustoće 403 ppi štiti kaljeno staklo. Ovaj IPS LCD ekran dovoljno je prostran za uživanje u igricama, multimediji ali i za obavljanje svakodnevnih zadataka. U podešavanjima se nudi na odabir jedan od tri načina rada displeja s unaprijed kalibriranim parametrima prikaza: Cinema Mode, Natural Mode i Eye Care Mode. Dodatno im se može u softveru promijeniti temperatura boje, prikaz bijele ili aktivirati "super bioskop način" koji povećava brzinu kadra videozapisa i optimizuje učinak reprodukcije videozapisa na inteligentan način. Čitač otisaka nalazi se sa prednje strane, ispod ekrana i radi brzo i pouzdano. Ujedno ima funkcije dugmeta Home. 

Black Shark je gejmerski telefon međutim to ne znači da ne može imati dobre kamere. S prednje strane iznad displeja je 20MP f/2.0 selfie kamera, a pozadi ima dvostruku kameru u konfiguraciji 12MP f/1.8 + 20MP f/1.8.

Sklopkom Shark koja se nalazi na bočnoj strani uređaja, pokrećete tzv. Shark Space, poseban režim rada namijenjen igračima. Njegovim pokretanjem dobija se poseban prikaz svih instaliranih igrica za lakše pokretanje. “Shark” taster hardver telefona prilagođava igranju video-igara, kako bi se dobile maksimalne performanse.

 

 

Adreno 630 grafički procesor bez muke i pregrijavanja glatko pokreće sve najmodernije i najzahtjevnije igrice poput Fortnite-a, PUBG-a, Modern Combat-a, Asphalt-a 9, Tekken-a i drugih... U zahtjevnim trkačkim igrama kao što su Asphalt 9 ili Need For Speed No Limits, performanse su više nego dovoljne kako bi dosledno održavale visoku brzinu okvira i ujednačenu temperaturu.

Najbolje od oba svijeta
Dilema: kontroleri su bolji za lakše kretanje, ali touchscreen je bolji zbog preciznosti kod ciljana.
Rešenje: možeš imati oboje
 
Black Shark prati plastični Gamepad mase 40 grama, slično onome što je Nintendo uradio za Switch. Analogna upravljačka tipka (joypad) je u središnjem dijelu prednje strane. Nešto malo visočije je tipka za uključivanje/isključivanje sa indikatorom aktivnosti. Na vrhu su, u gornjem uglu, dvije fizičke tipke ( tzv. L tipke) za kontrolu igre.
 
Xiaomi Black Shark je jedinstven telefon na tržištu i s pravom cilja na titulu najboljeg gejmerskog smartfona 2018. Gejmeri u duši će rado odabrati ovako cool i upečatljiv dizajn, kakav trenutno ne nudi nijedan drugi smart telefon na tržištu.