VODEN standard u filtraciji vode!

VODEN standard u filtraciji vode!

Voden priča do sad
Kompanija Voden je okupila sa jedne strane stručnjake sa preko 30 godina iskustva u polju filtracije u industijama sa najrigoroznijim zahtjevima za kvalitet vode poput farmaceutske i prehrambene. Iza sebe imaju preko 350 projekata širom svijeta i regiona.
 
Drugi dio Voden tima čine mladi i energični ljudi koji žele da doprinesu unaprjeđenju života običnog čovjeka i podizanju svijesti o štetnom uticaju jednokratne plastike na čovjeka i okruženje.
Zajedničkim snagama želimo da ti pokažemo sve benefite upotrebe filtera za vodu u kombinaciji da višekratnom ambalažom kao što su naše Voden Flašice.
Voden proizvodi predstavljaju zdraviju i ekološki prihvatljivu alternativu flaširanoj vodi, koja pored toga što je broj 1 zagađivač plastikom u svijetu, nije ni zdrava zbog jednokratne PET ambalaže koja ispušta svoj sastav u vodu.
 
Koji su najbolji filteri za vodu na tržištu?
Filteri za vodu su komplikovana tema, ali u nastavku teksta ćemo se potruditi da vam je što više pojednostavimo.
Na pitanje koji je najbolji filter je teško odgovoriti. Djelimično zato što se mnogi naši kupci nadaju odgovoru koji će im reći tačan filter (brend ili model) koji mogu odabrati od Voden proizvoda, ili možda nečiji drugi, i kupiti ga koliko sjutra.
Izbor najboljeg rješenja za prečišćavanje vode nije uvijek tako jednostavan kao što se može pomisliti, uglavnom zato što ne postoji jedan filter koji je najbolji za sve.
Ali to ne sprečava mnoge proizvođače filtera na tržištu da tvrde da su “najbolji”, i ako ste istraživali filtere vjerovatno znate o čemu pričamo…
 
Sigurno ne mogu svi biti najbolji filteri za vodu!
Pa kako onda da znate koji prečišćivač da kupite?
Otkrivamo vam zašto ne postoji nešto kao što je najbolji filter za svakoga, koji je bolji od svih ostalih, ali isto otkrivamo i kako možete odabrati optimalan filter za vodu za vas:
Zašto filtrirate vodu? (Svrha filtracije)
Ako ste odlučili da filtrirate vodu sa česme u svom domaćinstvu, to je vjerovatno zato što niste zadovoljni sa njom. Ideja da pijete hlorisanu vodu koja je prošla kroz stare cijevi vam nije privlačna, a još manje da se kupate u njoj.
Može biti da posjedujete lokal za hemijsko čišćenje, ili kafić pa želite da zaštitite svoje mašine i aparate od stvaranja naslaga kamenca. Ako imate restoran onda Vam je potreban filter koji će ukloniti sve neželjene mirise i ukuse iz vode sa kojom se kuva…
Ali takođe može biti da ste stomatološki hirurg na primer, pa je određena vrsta rješenja za prečišćavanje vode industrijski zahtjev. Ako je tako, onda filter za vodu koji samo uklanja hlor neće biti najbolji izbor za vas, čak i ako je filter najbolji filter za uklanjanje hlora.
Primijetićete da nešto tako jednostavno kao što je svrha filtracije može radikalno promijeniti tip filtera za vodu koji bi trebalo da kupite…
Tako da, jedna od prvih stvari koju bi trebalo da se zapitate je šta stoji iza vaše odluke da filtrirate vodu, kakva vam voda treba i koi je cilj filtriranja.
Da li je to voda boljeg kvaliteta u vašem domu, restoranu, kafiću, ili stomatološkoj ordinaciji itd.? Za svaku od ovih situacija je potreban potreban drugačiji tip filtera za vodu.
 
Još jedno od važnih pitanja na koje bi trebalo obratiti pažnju pri izboru pravog prečišćivača za vas je:
Za koje kontaminante vam trebaju filteri za vodu?
Kao što nisu svi filteri jednaki, voda iz slavine u nije svuda ista. Čak i unutar istog grada postoje razlike u sastavu vode iz vodovoda. To je zato što se voda može dobiti iz različitih izvora (podzemna voda, privatni bunar, sakupljena voda, voda iz jezera ili rijeka, itd.)
Dok voda putuje ka vašem domu, može da pokupi različite sastojke.
Samo identifikovanjem i razumijevanjem sastava vode može se početi razmišljati o tome koji su najbolji filteri za vodu za vas.
Potreban vam je filter koji se može izboriti sa nepoželjnim sastojcima u vašoj vodi, ali da ne ukloni ono što je preko potrebno vašem organizmu.
Na primjer, ako ste povezani sa komunalnim vodosnabdijevanjem, trebalo bi da brinete o hloru, hloraminu, fluoru(ako se koristi) i dezinfekcijskim nus-proizvodima. Gradska voda ima takođe problem sa ukusom, mirisom, bojom teškim metalima itd.
Ako se koristi voda iz privatnog bunara, hlor vjerovatno neće biti najveća briga. Moraćete da se bavite drugim, gorućim pitanjima poput nitrita, nitrata bakterija, virusa, cista, herbicida, pesticida, sedimenata itd.
NAPOMENA: Ukoliko imate bunar najbolje je da vodu odnesete na analizu prije nego što razmotrite kupovinu bilo kog filtera, i to bi bilo poželjno u više navrata da se odnese jer parametri mogu varirati.
 
Tačka ulaska ili Filtracija na mestu upotrebe?
Nakon što odredite svrhu filtracije i identifikujete probleme sa vodom, sledeća stvar koju morate da odlučite je da li želite da očistite cijeli dovod vode dok ulazi u vaš dom ili samo vodu koja izlazi iz slavine iz kuhinje ili iz tuša u kupatilu.
Ako želite filtriranje vode na kućnom nivou, trebalo bi da usredsredite pažnju na filtere za vodu na tački ulaska (point of entry POE).
Ako želite da filtrirate vodu samo u kuhinji, kupatilu ili nekom drugom mjestu u kući tada su (point of use POU) filteri za vodu na mjestu korišćenja najbolji izbor za vas.
 
Međutim, ako niste sigurni koji ćete sistem filtracije nabaviti, evo nekoliko stvari koje bi trebalo prvo razmotriti:
POU filteri su sjajni ako želite da imate preciznu filtraciju na svakom izlazu vode (možete da na primjer instalirate određenu vrstu filtera za kuhinjsku vodu, a da na vašem tušu imate filter za tuš sa drugačijim sastavom);
POE filteri koji se instaliraju na glavni dovod vode su posebno važni ako niste povezani na gradsku vodu, koja se već tretira protiv različitih zagađivača.
Sistemi za filtriranje vode na glavnom dovodu u kuću su malo komplikovaniji, jer vaša voda nije prethodno tretirana i morate da brinete o daleko većem broju eventualnih zagađivača koji se mogu naći u vodi.
POE filteri za vodu su pogodniji za Kuće u ruralnim djelovima koje imaju svoje bunare
POU filteri za vodu najbolji za Stanove i kuće u gradovima.
POE i POU filteri mogu imati više nivoa filtracije i mogu da sadrže razne filter medijume.
 
Kao što vidite, postoje razne aplikacije u kojima će jedna vrsta filtera bolje služiti vašim potrebama od druge. Tako da odaberite filter koji je najprikladniji za vaše potrebe.
Filteri za vodu su izuzetno raznoliki i možda postoje najbolji filteri za određene situacije ili aplikacije, ali teško je dizajnirati sistem koji će sve usrećiti. Stoga je jedini način da odredite najbolji filter za vas, da tačno procijenite vaše potrebe u pogledu kvaliteta vode, količine i instalacije.
I zapamtite…
Ako nemate filter, vi ste filter!