Sve što možda niste znali o mehaničkim tastaturama

Fizička primjena pri kucanju, izdržljivost i trajnost mehaničke tastature su osobine koje je čine zlatnim standardom u upotrebi računara i pouzdanom prijateljicom igrača i daktilografa. Šta ih čini toliko posebnim i drugačijim u odnosu na obične (membranske) tastature?

Glavna odlika mehaničke tastature je što ispod svakog tastera ima individualni prekidač (svič). Klasične membranske tastature umjesto prekidača posjeduju gumenu membranu sa tzv. “rubber dome” prekidačem. Dakle,  ispod svakog dugmeta nalazi se silikonska membrana, a ispod membrane štampana ploča. Prilikom pritiska na taster dolazi do spajanja silikonske membrane i štampane ploče, nakon čega tastatura šalje informaciju računaru. Ove tastature zahtijevaju potpun pritisak odnosno pritisak do kraja kako bi registrovale pritisak tastera kao takvog. Takav dodatni napor tokom cjelodnevnog korišćenja može da dovede do premora šake ili još gorih opterećenja. S druge strane, mehanički prekidač omogućava brži odziv tj. reakciju na vaš pritisak uz određeni taktilni odgovor i eventualni zvučni klik zavisno od prekidača, na osnovu čega ćete osjetiti da je vaša željena tipka registrovana. Korišćenjem mikroprekidača u tastaturi eliminiše se potreba da dugme pritisnete do kraja što za posljedicu ima mnogo brže kucanje kao i manji zamor ruku, pogotovo prstiju.

Dva su osnovna tipa mehaničkih tastera, a to su linearni i taktilni (nelinearni) mehanički tasteri. Taktilni tasteri pri pritisku mogu biti tihi (nekliktabilni), a mogu i da emituju zvuk nalik na klik (kliktabilni). Pri pritisku, linearni tasteri imaju ujednačen (linearan) hod – od početka do kraja. Kod taktilnih (nelinearnih) tastera se pri pritisku osjeća mala zadrška negdje na polovini hoda. Izbor vršite samo na osnovu lične preferencije, jer razlike u kvalitetu performansi nema.

Sledeća vrlo značajna odlika mehaničkih tastatura je njihova trajnost – drastično su dugotrajnije i performanse im se ne mijenjaju tokom vremena. Procjenjuje se da je vijek trajanja jedne mehaničke tastature nekih 5 000 000 klikova za svaki mikroprekidač posebno. Dakle, vrlo vjerovatno će Vaša mehanička tastatura nadživjeti sve ostale komponente računara. Primjera radi, IBM je davnih 80ih proizveo mehaničke tastature koje su još uvijek u funkciji i mnogo korisnici ih upotrebljavaju svakodnevno. Za IBM model M tastaturu, koja je preteča tastature modernog dizajna, može se reći da je najbolja tastatura ikad proizvedena.

Mehaničke tastature su bolje i u multitaskingu. Šta to znači, najbolje će razumjeti gejmeri - frustracija držanja više tastera istovremeno npr. dopuna municije u trku i istovremeno bacanje granate, koje uopšte nije detektovano. Ovaj problem se javlja usled hardverskog ili softverskog ograničenja matrice tastature (na istom štampanom kolu nalazi više tastera). Mehaničke tastature rešavaju ovaj problem sa Key Rollover funkcijom koja obezbjeđuje više uzastopnih pritisaka tastera od tastatura sa gumenom membranom – obično 6 tastera istovremeno za tastature sa USB konekcijom i neograničen broj za tastature sa starijom, PS/2 konekcijom.

Prekidači Cherry MX njemačke kompanije ''Cherry''  postali su sinonim za kvalitetne i izdržljive tastere. Postoji više modela Cherry tastera, koji se međusobno razlikuju po nekim parametrima (svaki ima malo drugačiji mehanizam, koji rezultira nešto drugačijim ponašanjem, nivoom buke i vrstom povratne informacije). Zajedničko im je da se sastoje od opruge sa dva metalna kontakta, kao i pozlaćeni kontakti, što znači da za razliku od metalnih kontakata neće rđati.

Još treba dodati da su mehaničke tastature izuzetno lake za održavanje – čišćenjem se ne mogu ugroziti performanse tastera ili učiniti neupotrebljivim pri skidanju (kod njihovog čišćenja dovoljno je koristiti mikrofiber krpe, ne stavljati nikakve supstance). Skoro sve mehaničke tastature karakteriše lasersko graviranje. Za razliku od drugih pristupa, to znači da se slova neće izlizavati vremenom, da neće ostajati tragovi od upotrebe (ili ćete moći lako da ih eliminišete), kao i da će tastatura i posle puno mjeseci i godina korišćenja i dalje izgledati kao nova.

Mehaničke tastature definitivno nude najviše korisnicima koji vrše intenzivniju interakciju sa računarom, bilo zbog gejminga, bilo zbog dosta kucanja. Istovremeno, ta interakcija može se ocijeniti i kao najkvalitetnija.