Magija zamrznute hrane

Kao da ste kliknuli dugme za pauzu kad je svježina hrane u pitanju

Zamrzavanje hrane odličan je način smanjivanja troškova kada su računi za trgovinu u pitanju, smanjenja količine neiskorišćene hrane i otpadaka i olakšavanje svakodnevnog života! No, postoji proces koji treba svladati prilikom zamrzavanja hrane. Imamo savršeno rešenje!

Kada se koristi na pravi način, zamrzivač postaje najbolji prijatelj svake domaćice ili kuvara, podjednako bitan kao ploča za kuvanje ili rerna. Zamrzavanje je odličan način da se zadrži svježina hrane duže vrijeme, a sve zahvaljujući jednostavnoj nauci. Kako temperatura hrane pada ispod tačke smrzavanja, voda se pretvara u ledene kristale. Optimalna temperatura za zamrzavanje većine namirnica je između -15 ° C i -18 ° C, jer to je temperatura na kojoj bakterija koja troši hranu prestaje da raste.

 

Koliko dugo pojedine namirnice mogu stajati u zamzivaču?

Maslac i margarin mogu biti zamrznuti do 3 mjeseca.
Narendan i sir u komadu mogu se zamrznuti do 4 mjeseca. Narendani sir može se koristiti direktno iz zamrzivača.
Hleb se uglavnom može držati u zamrzivaču do 3 mjeseca i on se takođe može koristiti direktno iz zamrzivača!
Čuvajte mlijeko u zamrzivaču do 1 mjeseca. Odmrzavati ga u frižideru kako bakterije ne bi rasle i dobro protresite prije upotrebe.
Hot dog, otvoren ili neotvoren može biti smrznut 1-2 mjeseca.
Slanina i kobasice (sirove pileće, ćureće, svinjsko i goveđe) mogu se zamrznuti 1-2 mjeseca.
Mljeveno meso kao što je goveđe, ćureće, teleće, svinjsko ili njihova mješavina može biti zamrznuto 3-4 mjeseca.
Svježe meso poput govedine, teletine, jagnjetine, svinjetine i odrezaka može se čuvati 6-12 mjeseci. Nasjeckano se može čuvati 4-6 mjeseci. 
Cijela kokoška ili ćurka, do godinu dana, a u djelovima se mogu čuvati, do 9 mjeseci.
Supe i gulaš, sa ili bez mesa, mogu se čuvati 2-3 mjeseca.
 

Neke od namirnica ne bi se trebale naći u vašem zamrzivaču, na primjer jaja u ljusci jer bi došlo do njihovog pucanja ili sosevi i umaci sa visokim sadržajem jaja, poput domaćeg majoneza, je će izgubiti teksturu jednom kad se otope.

 

Savjeti prilikom zamrzavanja hrane

Ohladite hranu prije nego je zamrznete! Ukoliko hranu koja je još uvijek vruća stavljate u zamrzivač, doći će do rasta temperature u zamrzivaču što je loše za ostalu hranu koja se tu već nalazi.

Nakon otapanja, hranu ponovo zamrzavajte samo ako ćete u međuvremenu da je pripemite. Kada hrana krene da se otapa na sobnoj temperaturi, bakterije se ubrzano množe i njeno vraćanje u zamrzivač imalo bi za posledicu oslobađanje velikog broja bakterija pri sledećem odmrzavanju. Ukoliko u međuvremenu pripremite hranu, nema bojazni jer ćete bakterije uništiti prilikom kuvanja.

Pun zamrzivač je ekonomičniji, jer hladni vazduh ne mora mnogo da cirkuliše, tako da je manje energije potrebno za rad. Ako imate puno slobodnog prostora, uzmite plastične boce vode i napunite ih na pola vodom.

Neka bude svježe. Zamrzavanje hrane ne poboljšava njen kvalitet. Iz zamrzivača ćete izvaditi ono što ste stavili. Nemojte zamrzavati nešto što će se pokvariti, već hranu koja je svježa i koja će i dalje mirisati kad se zamrzne i zagrije.

Oznake na kesicama za zamrzavanje. Stavljanje datuma na hranu u momentu kad je zamrznuta pruža vam odličan uvid u to koliko dugo je hrana stajala u zamrzivaču.

Pošto ste hranu stavili da se zamzne kako bi je što duže sačuvali svježom, dajte joj malo vremena i pažnje kako bi se pravilno odmrznula. Najsigurniji načini za odmrzavanje hrane su prebacivanje u frižider (preko noći), u mikrotalasnoj pećnici (podešavanja se razlikuju u zavisnosti od modela) ili potapanjem u zdjelu hladne vode. Stručnjaci za provjeru ispravnosti hrane ne preporučuju odmrzavanje na kuhinjskoj radnoj površini ili u toploj vodi!