BLA BLA multimedia shop
Kupovina na 3 i 6 rata
068 038 038

APPLE više nije najskuplji svjetski brend!

Nakon dugih 6 godina apsolutne vladavine na svjetskom tronu najskupljih brendova, Apple je pao na drugo mjesto. Vrijednost Apple-a pala je sa 145.9 milijardi dolara na 107 milijardi u odnosu na prošlu godinu.
Istraživanje obavljeno od strane Brand Finance-a u srijedu, 25.01.2017., pokazuje da je monetarna vrijednost brenda Google porasla za 24% u odnosu na prošlu godinu, popevši se na 1.mjesto skale najvrjednijih brendova na svijetu.
David Haigh, izvršni direktor Brand Finance-a tvrdi da je Apple-u pala vrijednost zbog konstante borbe sa rivalima, ali i veliki udio ima to što Apple gubi primat na kineskom tržištu koji više pažnje posvećuje domaćim brendovima. Takođe, smatra se da Apple nije zadovoljio očekivanja korisnika, niti uveo neke posebne inovativne ideje. Apple se sada mora boriti sa konkurentima iz Kine poput Huaweija i OnePlusa, i standardno - sa Samsungom.
Apple je u svijetu još uvijek prvi po pitanju popularnosti i prodavanja proizvoda svog brenda , a tu titulu je oduzeo Samsungu nakon dugo godina vladavine na tom polju.
Ova studija je uključivala 500 brendova. Amazon je na trećem mjestu, vrijednosti od 106 milijardi, prati ga AT&T, Microsoft i Facebook.